Състезание в град Ямбол – 19 ноември 2011 година

Примерна снимка за статия СЪСТЕЗАНИЕ: 19 ноември 2011

Над 90 спортисти от спортните клубове за инвалиди и хора с увреждания от Ямбол, Сливен, Бургас, Варна, Пловдив, Русе, София, Севлиево и други градове взеха участие  в състезателната програма на Държавното първенство по тенис на маса, вдигане на тежести и петанка за хора с увреждания, което се проведе в град Ямбол на 19.11.2011 година.

Още от ранно утро започна надпреварата по тенис на маса – индивидуално и по двойки, а след това отборите, заявили участие в състезанията по петанка се отправиха към спортна площадка „Георги Дражев“, за да премерят сили в тази малко позната в България игра. Състезанието по петанка беше последната  част от четирите  състезания от Лигата по петанка за хора с увреждания. В Лигата  участваха отборите на СКИ „Ямбол 99”, СКХУ „Алфа” – град Севлиево, СКХУ „Варна 2010” и СКХУ „Сини камъни” – град Сливен. Всеки от отборите през годината проведе по едно състезание и в решаващото в град Ямбол  се определяше кой ще вземе първата купа на Лигата като краен победител.

Срещите протекоха в следния ред:

СКХУ „Алфа” Севлиево – СКХУ „Варна 2010”       резултат: 13:6

СКИ „Ямбол 99”- СКХУ „Сини камъни” Сливен     резултат: 8:14

СКХУ „Сини камъни” – СКХУ „Алфа” Севлиево     резултат: 13:9

СКХУ „Алфа”Севлиево – СКИ „Ямбол 99”            резултат: 14:6

СКХУ „Сини камъни”- СКХУ „Варна 2010”            резултат: 13:6

СКХУ „Варна 2010”- СКИ „Ямбол 99”                   резултат- 13:9

 

Победител по голова разлика и носител на купата „Тунджа” стана отборът на СКХУ „Алфа” – гр.Севлиево, на 2-ро място се класира отборът на СКХУ „Варна 2010”, на 3-то място – отборът на СКХУ „Сини камъни” и на последно място – отборът на любезните домакини от Ямбол.

 

Първата купа на Лигата завоюва отборът на СКХУ „Варна 2010”, който в четирите састезания през годината набра 250 точки от две победи и две втори места . На второ място се класира отборът на СКХУ „Алфа” Севлиево, който набра 225 точки от две победи, едно второ и едно трето място. На трето място – СКХУ „Сини камъни” със 110 точки. На четвърто място е отборът на СКИ „Ямбол 99” с 55 точки.

Резултати от „Лига по Петанка“ – крайно класиране:

Отбор I състезание

гр.Севлиево

II състезание

гр. Варна

III състезание

гр. Севлиево

IV състезание

гр. Ямбол

Временни

резултати

 

Крайно класиране
„Алфа”

гр. Севлиево

3. място

25 точки

2. място

50 точки

1.място

75 точки

1.място

75 точки

225 точки Второ място
СК „Варна” 1. място

75 точки

1. място

75 точки

2.място

50 точки

2. място

50 точки

250 точки Първо място
СК „Сини камъни” 2. място

50 точки

3. място

25 точки

4.място

10точки

3.място

25 точки

110 точки Трето място
СК „СКИ Ямбол” 4. място

10 точки

4. място

10 точки

3.място

25 точки

4. място

10 точки

55 точки Четвърто място

 

Клубовете отчетоха успешно провеждане на първия сезон от Лигата по петанка и решиха през следващия сезон да поканят още желаещи клубове в Лигата. Ще бъде изготвен календар за състеанията през 2012г., като стремежът ще е състезанията да са в периода от май до октомври.

Спортната проява продължи с надпреварата по вдигане на тежести от лежанка. СКХУ „Алфа” Севлиево не се включи в надпреварата поради ограничения си бюджет за тази година, но догодина ще имаме представители в тази дисциплина и в дисциплината тенис на маса.

Последното събитие в натоварената програма бе демонстрационната среща по баскетбол с инвалидни колички между отбори от София и Варна. Отборът на Варна, макар и сформиран едва преди 3 месеца, успя да победи опитния отбор на  София с 32:26.

 

На гала вечеря в хотел „Тунджа” имаше  церемония по награждаване на победителите.

Организатори на спортната проява са Спортен клуб на инвалида „Ямбол 99“ и Българската параолимпийска асоциация, с подкрепата на община Ямбол и община Тунджа.

СКХУ „Алфа” благодари на Община Севлиево за отпуснатите средства за транспорт и се надява с новото ръководство да има постоянна подкрепа за в бъдеще при провеждане на състезания и мероприятия за хора с увреждания.